mongo

MongoDB Fails Updating on Debian

Every so often there’s a MongoDB update on my Debian VPS that fails. The output of ‘aptitude full-upgrade’ is:

# aptitude full-upgrade
The following partially installed packages will be configured:
mongodb-10gen
No packages will be installed, upgraded, or removed.
0 packages upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0 B of archives. After unpacking 0 B will be used.
Setting up mongodb-10gen (2.0.5) …
Starting database: mongodb failed!
invoke-rc.d: initscript mongodb, action “start” failed.
dpkg: error processing mongodb-10gen (–configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
configured to not write apport reports
Errors were encountered while processing:
mongodb-10gen
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
A package failed to install. Trying to recover:
Setting up mongodb-10gen (2.0.5) …
Starting database: mongodb failed!
invoke-rc.d: initscript mongodb, action “start” failed.
dpkg: error processing mongodb-10gen (–configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
mongodb-10gen

The update works fine, but mongo just fails to start properly.

The problem in my case is simply that there’s a /var/lib/mongodb/mongod.lock file lying around from some previous process. Deleting that file and re-running the aptitude command will start it properly. (Reminder post because I keep forgetting what the problem is.)

 Scroll to top